Hoe is het nu met... de familie Hoogland?

Jasper en Marlies zijn de ouders van dochters Madée (4) en Jente (0).

“Wat is het bijzonder om te merken dat het leven, hoe anders het ook is in vergelijking met een jaar geleden, toch gewoon doorgaat en dat dingen al snel weer als normaal voelen. Het gaat goed met ons als gezin, maar we hadden niet gedacht hier nu nog middenin te zitten! Door Jente weten we dat de tijd niet helemaal stil staat."

"Het hoogtepunt van afgelopen jaar was de geboorte van onze tweede dochter Jente in augustus. Heel bijzonder dat zij werd geboren in een periode van vooral thuis zijn. Veel samen aan elkaar wennen, wat heel fijn was. Met kraambezoek waren we best voorzichtig. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n klein baby’tje ziek wordt! Ons beleid was dat bezoek haar niet vast mocht houden. Best moeilijk hoor, want soms is het voor jezelf ook wel fijn even je handen vrij te hebben en je gunt het je broers en zussen en opa en oma ook zó om met haar te knuffelen. Nu Jente vijf maanden is, zijn we er wel iets makkelijker in geworden. In december is Madée vier jaar geworden. Voor de kerstvakantie zou ze trakteren bij de peuterspeelzaal en de opvang, de traktatie hadden we in het weekend samen gemaakt en ingepakt en toen werd bekend dat de lockdown zou beginnen vanaf woensdag. Geen afscheidsfeestje op de peuterspeelzaal, niet trakteren, geen kerstbrunch op de peuterspeelzaal… Dat was best een dieptepunt. Madée had er zo naar uitgekeken en zich erop verheugd en nu kon het niet doorgaan. Ik heb er best wat tranen om gelaten. Op de opvang heeft Madée die laatste dinsdag nog een heel fijne dag gehad en de juffen van de peuterspeelzaal (zit in hetzelfde gebouw als de opvang) hadden nog even gevraagd of ze wilde komen, ze hadden nog een mooie ‘uitvliegmuts’ voor haar gemaakt en nog even afscheid genomen. Ook haar vriendinnetje van de peuterspeelzaal was nog even langs gekomen bij de opvang voor een dikke knuffel. Het was zo’n gekke dag!"

“Wat bijzonder om te merken dat het leven gewoon doorgaat en dat dingen al snel weer als normaal voelen”

"Op dit moment werken Jasper en ik beide vanuit huis. Als freelancer ben ik gelukkig flexibel en kan mijn eigen dagen indelen. Jasper zit drie dagen op zolder te werken en merkt dat hij thuis toch wat minder aan werken toekomt. De concentratie is weg, de rek is er een beetje uit. Dat merk ik bij mezelf ook. De eerste lockdown was nog te overzien, maar nu duurt het allemaal al zo lang. De lontjes worden steeds korter en het is zo uitzichtloos… Tijdens de eerste lockdown maakten we geen gebruik van de noodopvang. Ik vond het stiekem heerlijk om zo veel tijd met Madée door te brengen en nog even van haar te genieten voor haar zusje geboren zou worden.Nu Jente er ook is hebben we de zorg voor de meiden meer verdeeld en is Jasper ook een dag vrij om de meiden op te vangen. Op die dag kan ik dan werken. Jente gaat naar de noodopvang, we zijn heel blij dat we daar gebruik van kunnen maken. Met één meisje thuiswerken is een uitdaging, maar met twee meisjes, ik zou echt niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Madée gaat niet naar de noodopvang, dat vonden we voor haar wat ingewikkeld omdat ze nog nooit naar school is geweest en dan op deze manier zou moeten starten. Zij is dus thuis en gaat af en toe een dagje spelen bij haar opa en oma. Ze gaat heel graag mee naar de opvang als we Jente brengen en halen, om haar oude juffen nog even te zien en knuffelen. We merken aan Madée dat ze het heel jammer vindt dat ze nu niet naar school kan terwijl ze er zo aan toe is. Ze maakt thuis wel wat schoolwerk en -opdrachten en krijgt elke week filmpjes van de juffen. Leuk om te zien, zo heeft ze er toch vast een beeld bij!"

“Koester de extra momenten die je hebt met je kinderen en probeer er met volle teugen van te genieten”

"Madée mist het heel erg om ergens naartoe te gaan en met kinderen te spelen. Ze kan haar energie niet goed kwijt en heeft daardoor wat vaker een boze bui. Dat de winkels ook nog dicht zijn, we niet kunnen zwemmen en amper leuke dingen kunnen doen, vindt ze heel stom. Als ik haar vraag wat we vandaag zullen doen is zwemmen haar standaardantwoord. Daar heeft ze zo veel zin in, maar helaas, we moeten echt geduld hebben. Verder vindt ze het wel heel interessant allemaal, ze kijkt ook gerust de persconferentie mee en stelt veel vragen. Ze lijkt het wel te snappen waarom dit nu zo is, maar leuk, nee. Hoe we het voor Madée leuk houden? In het weekend doen we een speurtocht door de wijk, met wat opdrachtjes, een huisnummer zoeken, iets tellen, even langs de kinderboerderij en wat vragen beantwoorden. Heel simpel, maar een leuke activiteit om samen te doen! Jente in de kinderwagen en wij wandelen. Madée had geluk dat ze jarig was tijdens de lockdown en toen veel leuke cadeautjes heeft gekregen. Ze kan bijvoorbeeld eindeloos met Playmobil spelen. Het helpt haar, en ze vindt het heel leuk, als wij haar helpen met een mooie setting opbouwen. Dan kan ze er daarna heel leuk en vaak lang mee spelen. Magisch zand is ook zo’n leuk cadeau waar ze zich uren mee vermaakt. En verder: naar buiten zodra het kan, een stuk fietsen (onze elektrische bakfiets is dé topaankoop van 2020 geweest), samen koekjes of taart bakken. Wij vermaken ons wel!

Mijn drie beste tips om in deze situatie bewust tijd en aandacht voor je kinderen te houden:

  1. Zorg ervoor dat je niet werkt waar de kinderen bij zijn. Wij hebben het geluk dat dit kan door noodopvang en oppasdagen. Ik probeer echt mijn werk af te sluiten als ik alleen met de meisjes ben zodat ik ze volle aandacht kan geven.
  2. Leg je telefoon wat vaker weg zodat je zelf niet de hele tijd naar het schermpje blijft kijken. Ik merk dat als ik een schermpje heb, dat Madée ook een schermpje wil en die schermtijd loopt al snel op!
  3. Plan tijd voor jezelf. Ga in de avond nog even wandelen, doe een spelletje met je partner, blijf sporten en goed voor jezelf zorgen. Als je zelf goed in je vel zit, kun je meer hebben en er voor je kinderen zijn als ze je nodig hebben.

Wij zijn laatst twee nachtjes met z’n tweetjes weggeweest. Heel coronaproof in een huisje met alle voorzieningen. Even opladen in een andere omgeving dan thuis en dat heeft ons goed gedaan! Hierna had ik heel veel zin om de meisjes weer te zien. Andere ouders zou ik willen meegeven: hou vol! Het is niet leuk, maar er komt een eind aan deze situatie. Koester de extra momenten die je hebt met je kinderen en probeer er met volle teugen van te genieten. Leg je erbij neer dat het niet is zoals het zou moeten zijn, en zoals je zou willen, maar daar kun je niets aan veranderen. En, neem tijd voor jezelf. Dat heb je nodig en dat verdien je!”