Hoe is het nu met... de familie Jurjens?

Menno en Tamara zijn ouders van Estée (4) en Vajèn (3).

“Met ons en de meiden gaat het goed! Menno en ik sloten 2020 wel wat minder af, door twee dagen vóór kerst positief te testen op corona. Gelukkig hadden we weinig klachten en herstelden we allebei snel. Dat was wel even een dieptepunt, maar verder hebben we het jaar als prima ervaren. We wonen ruim, met veel speelruimte, en kunnen ons thuis goed vermaken. Natuurlijk missen we uitjes en familiebezoekjes, maar gelukkig is er FaceTime!"

"We hebben het afgelopen jaar een zoektocht achter de rug voor Estée, die wat meer begeleiding nodig heeft. Uiteindelijk hebben we besloten dat ze een jaar extra gaat kleuteren. Dit jaar krijgt ze eerst extra begeleiding, en wij ook, bij het MOC (Medisch Orthopedisch Centrum) in Hoogeveen. Vajén gaat twee ochtenden in de week naar de noodopvang op de peuterspeelzaal. Als de meiden er niet zijn, wordt er gewerkt en als ze thuis zijn, hebben we alle aandacht voor hen. Corona heeft veel impact op het eigen autobedrijf en de showroom van Menno. Als slaapconsulente werk ik één dag op locatie, de rest van de dagen kan ik thuiswerken. Logistiek is het soms een uitdaging om werk en privé soepel te laten verlopen, maar we mogen niet klagen. De kinderen vragen vaak naar hun ‘schooltje’ en we hebben goed contact met de pedagogisch medewerkers. Nijeveen is niet zo groot, dus we komen vaak een pedagogisch medewerker tegen bij de supermarkt. Ze zijn erg betrokken en geïnteresseerd! Even ‘de beste wensen’ wensen, de vraag hoe het thuis met iedereen gaat, of hoe het Estée vergaat op haar nieuwe school. Van de lockdown merken onze dames niet veel, daar zijn ze nog te jong voor en ze vinden het erg fijn thuis. We proberen het normale ritme er in te houden, maar wat ze missen zijn buitenactiviteiten, zoals een middagje naar het zwembad of de Drentse Koe. Voorheen brachten we ook nog weleens een bezoekje aan Ballorig of een voorstelling. Eén dag voor de lockdown gingen we voor het eerst met Estée en Vajèn naar de bioscoop, dat was geweldig!"

“Ik hoop dat iedereen iets positiefs uit deze periode kan halen, zoals veel tijd samen doorbrengen.”

"We genieten van het vele samenzijn en verzinnen creatieve manieren om bijvoorbeeld verjaardagen te vieren. Er wordt nu veel meer thuis gespeeld, en we hebben nog nooit zoveel koekjes en cakejes gebakken. Een goede tip om het leuk te houden met kinderen! Net als veel creatieve dingen doen: verven, kleuren of kaarsjes maken. Ook hebben we een mega trampoline die we met goed weer buiten kunnen zetten en met slecht weer binnen. Heerlijk voor de beweging! Wat de meiden altijd een lach geeft op hun gezichtjes is samen dansen op harde muziek. Samen gaan we lekker naar buiten, naar het bos met onze hond Sam. Oude kleren en laarzen aan. Lekker vies worden en heerlijk stampen in de modder! Wat ons helpt om bewust tijd en aandacht voor de kinderen te houden is het aanhouden van een vast ritme: ontbijten, lunchen, avondeten en slapen. Ook hebben we een taakverdeling en werken we niet thuis maar op een andere locatie, zodat dit geen belemmering geeft. Om het voor de meisjes uitdagend te houden, verzinnen we regelmatig iets leuks, zoals de kamer versieren met een ballenbak of een verkleedpartij. Elke ouder gaat anders om met deze coronaperiode. Wij hebben beide werk dat wij zelf kunnen indelen, ik snap dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Toch hoop ik dat iedereen – ondanks alle beperkingen en de onrustige tijd nu –iets positiefs uit deze periode kan halen, zoals veel tijd samen doorbrengen. En gezond blijven is het allerbelangrijkst!”