Wat er ook speelt: speel mee!

Tips van pedagogisch coach Jet om ‘in het nu’ te leven

School, werk, boodschappen, sporten, koken, kinderbedtijd en een goed gesprek met je partner… Ren en vlieg jij ook door de dagen? Dan schiet het er nogal eens bij in om écht even stil te staan bij je kinderen. Te kijken naar de tekening waar je dochter zo trots op is, of het Lego-bouwwerk van je zoon. Om oprechte aandacht voor elkaar te hebben, zonder dat je telefoon of het huishouden je afleiden. Hoe kun je tijd maken voor je kinderen en samen helemaal ‘in het nu’ zijn? We vroegen het Jet, moeder van drie kinderen en pedagogisch coach bij Doomijn.

Zeg Jet, spelen en helemaal opgaan in het moment, dat is toch iets voor kinderen? “Kinderen doen dit inderdaad van nature, dat klopt! Ergens tijdens het opgroeien zijn we dit meer en meer verleerd… Bij Doomijn streven we ernaar dat ook alle volwassenen weer gaan spelen, omdat het zó goed werkt tegen stress en je er je batterij mee oplaadt. We nodigen iedereen uit: stap in de kinderwereld! En hoe leuk is het om dat samen met je kinderen te doen?” En dan is er die volle agenda en van alles dat nog moet gebeuren… Hoe dan? “Met twee zoons van vijf en drie jaar en een eenjarige dochter is dat bést een uitdaging! Hoe ik ervoor zorg dat de taken in huis gedaan zijn, mijn kinderen lekker spelen én ik zelf vaak mee kan spelen? Ik deel m’n beste tips met je:”

“Bij Doomijn streven we ernaar dat ook alle volwassenen weer gaan spelen, omdat het zó goed werkt tegen stress”
“We nodigen iedereen uit: stap in de kinderwereld! En hoe leuk is het om dat samen met je kinderen te doen?”

1.

Doe klusjes samen

Veel klussen tover ik om tot activiteiten om samen te doen. Kinderen helpen graag! Zo helpen ze op hun eigen manier mee als ik schoonmaak, opruim, tuinier of kleine klussen doe. Het samen bezig zijn is erg gezellig en aan het eind is er weer een klusje geklaard.

2.

Lekker rommelen

Ik merk dat als ik ga zitten en niks doe, de kinderen ook passiever worden. Op die momenten stopt ook hun spel. Zolang ik door blijf rommelen, spelen zij ook wel. Zo doen we toch allemaal wat.

3.

Kijk of de kinderen je nodig hebben

Als de kinderen lekker opgaan in hun bezigheid of met elkaar aan het spelen zijn, verstoor ik dat niet. Soms is het nodig om de kinderen even op gang te helpen, dan breng ik bijvoorbeeld een idee in.

4.

Verdeel je aandacht

Mijn man en ik spreken af wie van ons op een bepaald moment met praktische zaken zoals koken bezig gaat, en wie de aandacht heeft voor de kinderen. Dat werkt voor ons heel fijn.

5.

Veel naar buiten

Ik vind buitenspelen erg belangrijk. De kinderen hebben hier letterlijk alle ruimte om te bewegen. Ik zie dat ze dit nodig hebben en vind zelf een frisse neus halen en bewegen ook erg fijn. Daarom doe ik dan lekker mee!

6.

Samen spelletjes leren

Ik leer mijn kinderen vaak een nieuw spelletje, zoals ‘stoepranden’, schaduwtikkertje’ of ‘stand in de mand’. Zo beweeg ik zelf en hebben we samen plezier, én de kinderen ontdekken steeds meer nieuwe mogelijkheden om te doen.

7.

Zet verschillende interesses en talenten in

Mijn man heeft meer interesse in bijvoorbeeld racen met auto’s en in bouwen. Ik vind samen materialen zoeken om te knutselen en samen bakken dan weer leuk. Om de beurt kunnen we dus steeds weer andere dingen samen met de kinderen doen. Voor de kinderen is dit erg leuk. Ook onze kinderen houden van andere dingen: de ene zoon geniet van fantasiespel terwijl de ander het liefst beweegt of de grootste dingen maakt.

8.

Speelgoed afwisselen

Ongeveer de helft van ons speelgoed staat op zolder. Als we zien dat de kinderen ergens op uitgekeken raken, of juist heel veel belangstelling voor iets hebben, dan zoek ik weer iets nieuws uit om toe te voegen. De oudste kinderen mogen ook weleens kiezen: wat gaat er nu naar boven en wat kies je daar weer uit?

9.

Iets voor iemand maken

Soms vinden mijn kinderen zomaar iets knutselen best lastig. We verzinnen dan samen voor wie we iets gaan maken. Ik zie dat mijn kinderen dat heel leuk vinden en ook veel plezier beleven aan iemand blij maken.

Dit klinkt allemaal erg leuk, Jet. Maar hoe maak je hier nu tijd voor; ben jij dan nooit eigenlijk te druk? “Ja, zeker wel! Maar ik besef dan steeds: ‘O ja, wacht even… het was toch echt heel fijn om uit de haast te stappen’. En dan laad ik op door heerlijk samen een boekje te gaan (voor)lezen. Mijn tip dus: wees je hiervan bewust en stap af en toe uit die alsmaar draaiende molen!”

Spelen zoals vroeger

Wil jij ook weer eens dat gevoel van vroeger terug: van eindeloos spelen tot de lantaarnpalen aangingen?

Een volle agenda of een vol fotoalbum?

Stel je eens voor dat we aan jouw kinderen vragen wat zij van vroeger willen terugvinden: een volle agenda of een vol fotoalbum.

Waarover verwonder jij je?